11 Kasım 2012 Pazar

Üsküdar’a Bilim Merkezi ve Gözlem Evi yapılacak

2012-2013 Eğitim ve Öğretim Dönemi’nde hafriyat çalışmalarına başlanan ve bu yıl içinde temeli atılması planlanan Ünalan Bilim Merkezi ve Gözlem Evi’nin 2013-2014 eğitim döneminde hizmete girmesi planlanıyor.

Özellikle öğrencilerin ve öğretmenlerin faydalanmaları amacıyla yapılacak olan merkezde 1500 metrekare bilim merkezi, gözlem kulesi, planetaryum, 500 metrekarelik bilim merkezi sergi alanı, 650 metrekare çok amaçlı salon, 436 kişilik konferans salonu ve 140 metrekare kütüphane bulunacak.

Bilim Merkezi’nde ayrıca spor yapmak isteyen vatandaşlar için fitness salonları, kadın ve erkekler için yüzme havuzları, idarî ofis ve derslikler, 260 metrekare kafeterya ve 236 araçlık otopark yer alacak.

12 Temmuz 2012 Perşembe

Üsküdar Belediyesi’nden ücretsiz Üsküdar gezisi

Üsküdar Belediyesi’nin üstü açık çift katlı otobüsle düzenlediği Üsküdar gezileri devam ediyor.

Hafta içi her gün rehber eşliğinde Üsküdar Belediyesi’nin önünden başlayan gezi, Anadolu Hisarı’na kadar devam ediyor ve tekrar Üsküdar Belediyesi’nin önünde son buluyor.

Gezilere katılmak için önceden isim kaydettirmek gerekiyor.

Daha önce saat 14.00’te mahalle muhtarlarının refakati ile düzenlenen geziler, 17 Temmuz’dan itibaren şahsî başvurularla gerçekleştirilecek. Ayrıca bu tarihten itibaren geziler saat 13.30’da başlayacak.

4 Temmuz 2012 Çarşamba

Mimar Hacı Mehmet Güner,
20 gündür Çamlıca camisinin projesini çiziyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Mayıs’ta Üsküdar’da “Çamlıca tepesinde 15 bin metrekare alan üzerine İstanbul’un her yerinden görülebilecek büyük bir cami yapacağız” diyerek açıkladığı caminin projesi çiziliyor.

Başbakan Erdoğan, Kahramanmaraş ziyaretinde gezip hayran olduğu Abdülhamit Han Camisi’nin mimarı, Kahramanmaraş Belediyesi İmar Müdürü Hacı Mehmet Güner’i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarlığı’na atadı.

Ailesini memleketinde bırakarak apar topar İstanbul’a gelen Mimar Hacı Mehmet Güner, kurduğu ekip için kiralanan büroda 20 gündür cami projesi çiziyor.

Güner, Milliyet gazetesine verdiği mülâkatta, caminin en az 6 minaresi olacağını, kubbesinin büyüklüğü ve minarelerinin yüksekliği ile dünyanın en büyük camisi olacağını söylüyor. Güner, Gürkan Akgüneş’in sorularını şöyle cevapladı:

3 Temmuz 2012 Salı

Mayıs ayında sessiz sedasız yıkılan İlahiyat Camisi’nin yerine modern bir cami yapılıyor

Yeni İlahiyat Fakültesi Camisinin projesini hazırlayan ve İTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu Muharrem Hilmi Şenalp’in kurucusu olduğu Hassa Mimarlık, daha önce gerçekleştirdiği Küçük Çamlıca Köşkleri ve Çevre Düzenlemesi projesiyle de tanınıyor.

Üsküdar, Balaban Tekkesi’ne yeniden kavuştu

İstanbul’un önemli kültür merkezlerinden 400 yıllık Balaban Tekkesi, yeniden kültür dünyamıza kazandırıldı. 17. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar kesintisiz sâlâ geleneğini yaşatan ve icra eden önemli bir mekân olan tarihî Balaban Tekkesi, restore edildi. Üsküdar Belediyesi tarafından eski fotoğraflarından ve vakıf kayıtlarından yararlanılarak yenilenen ve kamuya kazandırılan bina, bir kültür ve sanat merkezi olarak Üsküdarlılara hizmet verecek.

Elektrik kabloları yer altına alınıyor

Üsküdar Belediyesi, elektrik kablolarını yer altına alıyor. Bu çalışma, Turistik Çamlıca Caddesi boyunca devam ediyor. Elektrik kablolarının yer altına alınmasıyla birlikte, kablolardan kaynaklanan görüntü kirliliği ortadan kalkmış olacak.

(Fotoğrafları büyük olarak görmek için üzerlerine tıklayınız.)

Üsküdar Meydanı böyle olacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Nokta Planlama Mimarlık Mühendislik İnşaat Limited Şirketi vasıtasıyla yürütülen “Üsküdar Meydanı ve Çevresi Raylı Sistemler ve Karayolu Entegrasyonları ile Kentsel Tasarım Uygulama Projesi” tamamlandığında, Üsküdar Meydanı yukarıdaki maket fotoğrafta gözüktüğü gibi olacak.

(Fotoğrafı büyük olarak görmek için üzerine tıklayınız.)

2 Temmuz 2012 Pazartesi

Vatandaş her sabah yollara dökülüyor

Boğaziçi Köprüsü ve Haliç Köprüsü’nün bakıma alınması sebebiyle adeta felç olan İstanbul trafiği, devam etmekte olan “Üsküdar Ümraniye TEM Bağlantı Yolu Eski Kısıklı Caddesi Kesişimi Yol Kavşak Uygulama Projesi” çalışmalarının da etkisiyle Altunizade’de kilitleniyor.

Sabah saatlerinde trafiğin neredeyse işlemez hâle gelmesi sebebiyle vatandaşlar işlerine yetişebilmek için fidanlığın önünde otobüslerden inip Alemdağ Caddesi boyunca Altunizade metrobüs durağına kadar yaklaşık yarım saat yürümeyi tercih ediyorlar.

1 Temmuz 2012 Pazar

Üsküdar’da Balaban Tekkesi ve kültür faaliyetleri

Mustafa Miyasoğlu

25 Haziran Pazartesi akşamı Üsküdar’da, Yeni Cami yanında açılışı yapılacak yeni bir kültür merkezi için Üsküdar Belediyesi Özel Kalemi tarafından davet edilince sevindim. Balaban Tekkesi’nin rekonstrüksüyon yoluyla ihya ve inşa edildiği, böylece tarihi ve kültürel mirasın öne çıkaracağı için ayrıca duygulandım ve davete katıldım. O akşam saatinde sözü edilen yere gidince, pek çok dostla birlikte son yüzyıl içinde harap olmuş, eskimiş ve orijinal halini koruyamamış tarihi eserlerin yeniden ihya ve inşası için Üsküdar Belediyesi’nin bir dizi çalışma yürüttüğünü öğrenmiş olduk. Elbette çok da mutlu olduk...

30 Haziran 2012 Cumartesi

Durakların yerleri değiştirildi

Eski adı Çakaldağı Mezarlığı olan Çamlıca Mezarlığı’nın Alemdağ Caddesi’ne bakan giriş kapısının hemen yanında bulunan “Kavakbayırı” isimli otobüs durağı, mezarlığın köşesindeki yolağzına alındı. Üsküdar Belediyesi’nin kaldırımları yenileme çalışması kapsamında, mezarlığın önünden geçen kaldırım da yenilendi. Altunizade’deki Millet Bahçesi durağı da, biraz daha ileriye alınarak metrobüs durağına giden üst geçitlere yaklaştırıldı.

28 Haziran 2012 Perşembe

Nafizpaşa Namazgâhı’ndaki çöküntü düzeltildi

Yılbaşı gecesi 3 kişinin, Namazgâh taşının altında olduğuna inandıkları defineyi bulmak için gizlice kazdıkları çukurun ağzında, belediye tarafından özensizce doldurulduğu için, yağan yağmurların etkisiyle meydana gelen çöküntü, yayınımız üzerine düzeltildi.

14 Haziran 2012 Perşembe

Kültür Bakanı Günay: Çamlıca’ya cami projesi yok

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çamlıca’ya büyük bir cami yapılacağına dair haberlerin hatırlatılması üzerine, bu konuda bir projenin olmadığını söyledi.

İsim vermeden, Zaman gazetesi yazarı Ahmet Turan Alkan’ın “Başbakan’ı severim; Çamlıca’yı daha çok severim” başlıklı yazısına işaret eden Bakan Günay, şöyle konuştu:

“Mütedeyyin çevrelerin dikkatle takip ettiği yayın organlarında da Çamlıca’ya cami yapılmasına karşı olan görüşlerin dile getirildiğini ifade eden Günay, “Cami, insanların toplandığı bir yerdir. İnsanların zorla taşınacağı ya da özel biçimde taşınacağı bir yer, cami ihtiyacı olan bir yer değildir. Cami, cemaatin, cumhurun, ahalinin cem olduğu, toplandığı, bir çatı altında buluştuğu yerdir ki, insanın ihtiyacından doğar. Cami cemaatini toplamaz, cemaatin olduğu yerde cami yapılır.”

12 Haziran 2012 Salı

Üsküdar’da ok yaydan çıktı…

Türklerin ata sporu olan ve kültürümüzde önemli bir yer tutan okçuluk sporunun tanıtımı ve gelişimine katkı sağlamak amacıyla Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen “Necmeddin Okyay Geleneksel Okçuluk Festivali” kapsamında sekiz ülkeden yüzden fazla okçu, Kız Kulesi’nin karşısından denize ok attılar.

11 Haziran 2012 Pazartesi

Başbakan’ı severim; Çamlıca’yı daha çok severim

Ahmet Turan Alkan

Bugün, Çamlıca’ya cami konusuna değineceğiz.Okuyunca göreceksiniz ki, konu nâziktir; yanlış anlaşılmaya son derece müsait.

Kalp kırmadan, çam devirmeden, dal-budak kırmadan bana doğru gibi görünen şeyleri sizlerle paylaşmayı bakalım becerebilecek miyim?

Hâlen, dev anten direkleriyle görüntüsü kirletilmiş Çamlıca tepesi, İstanbul’un en mûtena, en tabii, en güzel ve yeşil tepelerinden biri (Yedi tepeden biri değil ama!). Allah için söyleyim, Çamlıca’ya câmi çok yakışır; daha doğrusu yakışırdı. Ecdâd lüzum görmemiş; çünkü Çamlıca dünün İstanbulu’nda şehrin dışı kabul edilen bir mevkii. Bir nevi yazlık mıntıkası, nüfusu mevsimlik ve yoğunluğu az. O yüzden hâcet görmemişler. Bir yere câmi yaparken cemaat talebini en evvel hesaba katmak lâzım.

6 Haziran 2012 Çarşamba

Üsküdar-Sancaktepe Metrosunun temeli atıldı

Kısıklı’da da istasyonu bulunacak olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosunun temeli, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katıldığı bir törenle atıldı.

Törene Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ile komşu ilçe Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can da iştirak etti.

Etiler’den Altunizade’ye teleferik hattı kurulacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Altunizade ile Etiler arasına teleferik yapılacağını bildirdi.

Yap-işlet modeli ile planlanan proje, ulaşımın yanı sıra turistik yönüyle de öne çıkacak. Topbaş, proje hakkındaşu bilgileri verdi:

“Etiler- Altunizade teleferik projemiz var. İstanbul Boğazı’nı geçen bir proje. Çamlıca aktarmalı gidecek. Cami projesinden önce düşündüğümüz bir proje. Önemli bir kent kazanımı olacağını düşüyoruz. Teleferik çalışmalarını dört yıl önce başlattık. Yap-işlet olarak vermek istiyoruz. Saatte 6 bin yolcu kapasitesine sahip olacak bir sistem olacak. Ulaşımla ilgili önemli bir imkân olacak ve iki kıtayı teleferikle geçmek heyecan verici olacak.”

30 Mayıs 2012 Çarşamba

Çamlıca’ya âbidevî bir cami yapılacak

Üsküdar Belediyesi tarafından yaptırılan Kandilli Geleneksel El Sanatları Merkezi’nin açılış törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çamlıca tepesine âbidevî bir cami inşa edileceğini açıkladı.

Caminin 15 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edileceğini belirten Erdoğan, yapılacak caminin, İstanbul’un her yerinden gözükeceğini söyledi.

İnşaat çalışmasının iki ay içinde başlayacağını belirten Erdoğan, “Üsküdar’ın camlarında artık farklı yansımalar olacak” dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:

Yabancı kelimelerin istilası resmileşti

Türkçe’nin muhafaza edilmesi hususundaki hassasiyetin terk edilmesi sonucu Batı dillerindeki kelimelerin kullanımının yaygınlaşması endişe verici boyutlara ulaştı.

Kısıklı Meydanı’nda daha önce bir köftecinin bulunduğu küçük yapı, bir süreden beri belediye hizmet binası olarak hizmet veriyor. Hizmet binasına verilen isim ise, Batı dillerinin Türkçe’yi istilasının artık resmîleştiğinin bir göstergesi oldu. Belediye, hizmet binasına “Süper Hizmet Masası” adını verdi.

Kısıklı metro durağı yakında burada

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosunun temel atma töreni için hazırlıklar devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kısıklı Meydanı’na, üzerinde “Kısıklı metro durağı yakında burada” yazılı bir bilboard dikerek, yapılan çalışmayı halka duyurdu.

23 Mayıs 2012 Çarşamba

Define çukuru özensizce kapatılınca böyle oldu

Yılbaşı gecesi 3 kişinin, Namazgâh taşının altında olduğuna inandıkları defineyi bulmak için gizlice kazdıkları çukurun ağzında, belediye tarafından özensizce doldurulduğu için, yağan yağmurların etkisiyle çöküntü meydana geldi.

Tarihî Namazgâh arsasındaki bu görüntü, mahalle sakinlerini ve tarihî kültür varlıklarının korunması konusunda hassasiyet sahibi vatandaşları rahatsız ediyor. Vatandaşlar, belediyenin bu çöküntüyü düzeltmesini istiyorlar.

22 Mayıs 2012 Salı

Eski yıllarda Kısıklı’dan tramvay geçerdi,
3 yıl sonra metro geçecek

(Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nin önünde sergilenmekte olan eski bir tramvay vagonu.)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılan ve ihaleyi alan Doğuş Grubu tarafından çalışmalarına başlanan “Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metrosu”nun istasyonlarından birisi de Kısıklı’da olacak. Metro’nun, 3 yıl sonra hizmete girmesi planlanıyor.

Metronun Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Libadiye, Çarşı, Ümraniye, İmkilap Mahallesi, Çakmak, Ihlamurkuyu, Altınşehir, Lise, Dudullu, Toplu Konut, Çekmeköy-Sancaktepe’de toplam 16 istasyonu olacak.

Metro tamamlandığında Sancaktepe’den bazı istasyonlara yolculuk süreleri şöyle olacak:

Kısıklı bağlantı yolu inşaatı devam ediyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Üsküdar Belediyesi’nin işbirliği ile hazırlanan “Üsküdar Ümraniye TEM Bağlantı Yolu Eski Kısıklı Caddesi Kesişimi Yol Kavşak Uygulama Projesi”nin inşaat çalışmaları devam ediyor.

Çamlıca-Kısıklı-Bulgurlu bölgelerinden gelen araçların hem Boğaziçi Köprüsü’ne hem de Üsküdar’a gidişlerini düzenleme projesi kapsamında yer yer dörder şeritli ve tercihli yol ile “dal-çık” çalışması uygulamaya konacak.

Kitabesi boyandı, musluğu yok

Kısa bir süre önce etrafı brandayla çevrilen ve restore edileceği düşünülen tarihî Kısıklı Çeşmesi’nin brandası kaldırıldı. Yapılan çalışmada sadece çeşmenin kitabesinin temizlenerek yaldızla boyandığı görüldü.

Suyu kesik olan çeşmeye musluk takılmaması sebebiyle çeşmenin yapılış maksadını yerine getiremeyişi ise, Osmanlı’nın önemli yapı özelliklerinden “fonksiyonellik” unsurunun ortadan kalkması olarak değerlendiriliyor.

18 Mayıs 2012 Cuma

Çamlıca’ya “umumî telefon” koymak bile zormuş

2 Ocak 1977 tarihinde Milliyet gazetesi yazarı Hasan Pulur’un “Olaylar ve İnsanlar” başlıklı köşesinde, dönemin Kısıklı Mahallesi Muhtarı Ahmet Abdi Denizolgun’un Büyük Çamlıca tepesine telefon koydurma çabasına da yer verilmiş.

Bir ‘fotoğraf altı’ şeklinde yayınlanan kısa haber şöyle:

Telefon bekliyorlar

“Kısıklı Muhtarı Ahmet Abdi Denizolgun televizyon kulesinin bulunduğu Çamlıca tepesine bir telefon koydurmak istedi. Geçen yıl bugünlerde kendisine şu cevap verildi:

“Turistik Çamlıca tepesine umumî telefon tesisi uygun görülmüştür. Fakat şu anda telefon kabini bulunamadığından isteğiniz yerine getirilememektedir. Eğer kabini tarafınızdan temin edebilirseniz, 3. Bölge Tahsis Amirliğine bildiriniz.” Kısıklı Muhtarı isteği yerine getirdi, kabini yaptırdı, şimdi telefonu bekliyor.”

17 Mayıs 2012 Perşembe

Bu tarihî kalıntı nedir?

Altunizade’de, Mabeyin Restaurant’ın yanıbaşında, etrafı sac paravanlarla çevrilmiş olan tarihî bir kalıntı dikkat çekiyor.

Ancak üst geçidin üstünden bakıldığında görülebilen bu kalıntının ne olduğu merak ediliyor.

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Millî Mücadelede Çamlıca’nın üç gülü

“Biz Çamlıca’nın üç gülüyüz, Aşk bahçesinin bülbülüyüz, Dillerde gezer söyleniriz, Gamsız yaşarız eğleniriz...”

Yesâri Âsım Arsoy’un bu ünlü şarkısına konu olan Çamlıcalı üç kız kardeş, Millî Mücadele yıllarında İstanbul’daki gizli direniş örgütleriyle işbirliği yağmışlar; İngilizlerden ve Fransızlardan önemli bilgiler sızdırarak, düşman kontrolünde bulunan silah depolarının boşaltılıp Anadolu’ya silah sevk dilmesinde görev alarak, direnişe büyük katkıda bulunmuşlardı. Hıfzı Topuz, romanında bu üç genç kızın gizli kalmış heyecan dolu yaşamlarını ve aşklarını gün ışığına çıkarıyor. Anılara ve belgelere dayanarak kaleme aldığı romanda yazar, Çamlıcalı kızların yaşadıklarından yola çıkarak, Kurtuluş Savaşı’nın çok az değinilen yeraltı örgütlerini ve ajanlarını, gerçek bir halk hareketinin unutulmuş kahramanlarını anlatıyor. (Arka Kapak)

Üsküdar’da ulaşımın kronolojik tarihi

Üsküdar'da dünden bugüne ulaşım...
1850 - Eminönü-Üsküdar arasında günde dört sefer yapan vapurlar çalıştırılmaya başlandı.

1858 - Kabataş-Üsküdar arasında ilk arabalı vapur seferlerine başlandı.

3 Eylül 1869 - İstanbul`da iki katana (Macaristan ve Avusturya’dan getirilen atlar) tarafından çekilen ilk atlı tramvay deneme seferlerine başladı.

05 Mart 1914 - Meclis-i Vükela kararına dayalı olarak İstanbul Anadolu Yakasında tramvay işletilmesiyle ilgili irade-i seniyye açıklandı: “Üsküdar-Kadıköy dahil çevre kısımları ile Boğaziçi’nin Anadolu Hisarı’ndan Beykoz ve Anadolu Feneri’ne kadarki bölümünde tramvay şebekesinin Üsküdar-Alemdağ bölümünü, Evkaf-ı Hümayun Nezareti ve Şehremaneti’nin birlikte inşa edip işletmeleri, masraf ve gelirleri paylaşmaları…”

08 Haziran 1928 - Anadolu Yakasının ilk ve en meşhur hattı Üsküdar-Kısıklı arasında açıldı.

1929 - Üsküdar-Haydarpaşa tramvay şebekesi çift hatta dönüştürüldü.

1946 - Üsküdar ve Havalisi Halk Tramvayları Şirketince otobüs işletmeciliğine geçildi. (İlk otobüs hatları: Kadıköy-Caddebostan (2 otobüs), Kadıköy-Suadiye (2 otobüs), Üsküdar-Kısıklı (2 otobüs) şeklindeydi.

1954 - Üsküdar-Kadıköy Halk Tramvayları Şirketi, tüm tesisleriyle İETT’ye devredildi.

11 Kasım 1954 - Anadolu Yakası Üsküdar ve Havalisi Tramvay Şirketi, genel kurulda fesih kararı alarak belediyeye devredildi.

16 Mart 1955 - Üsküdar-Kadıköy Halk Tramvayları Şirketi, (Belediye Meclisi kararıyla) tüm tesisleriyle İETT’ye devredildi.

09 Mayıs 2004 - Marmaray projesinin temel atma töreni Üsküdar’da yapıldı.

Kaynak:

Hazırlayanlar:

Zikrullah Kırmızı (İETT Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı)
Filiz Acar (İETT Basın Yayın Şefliği)   
Prof. Dr. Vahdettin Engin (Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi)  

15 Mayıs 2012 Salı

Eski İETT deposu, şimdi daha güzel

Ürgüplü Hayri Bey’in, savaş yıllarında, o zamanki vakıflara ait Alemdağ ormanlarından odun, kömür ve Taşdelen menbaından iyi su nakletmek için 1911 yılında yaptırmaya başladığı, Üsküdar tramvaylarının hizmete girdiği 7 Haziran 1928 günü törenle açılan eski Bağlarbaşı İETT Garajı, 2011 yılında Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edilmişti. Tarihî bina, günümüzde Kültür Merkezi ve Ulaşım Müzesi olarak hizmet veriyor.

Radyasyon tepesi Çamlıca

İstanbul Çamlıca’daki radyo ve televizyon vericilerinden kaynaklanan elektromanyetik radyasyon, sağlığa zarar verdiği bilinen sınırların onlarca katına ulaşıyor.

11 Mayıs 2012 Cuma

İkramî mahlaslı şairin cönkünde
Çamlıca ve Kısıklı manileri

(1920 tarihli, Üsküdar-Kısıklı Tramvayını gösteren bir fotoğraf)

Dr. Doğan Kaya’nın, 6-10 Ekim 2009 tarihleri arasında Ankara’da yapılan 7. Uluslararası “Türk Kültürü Kongresi: Türk ve Dünya Kültüründe İstanbul” sempozyumunda sunduğu tebliğinde, Sivas’taki Ziya Bey Kütüphanesinde 6772 numarayla kayıtlı olan İkramî mahlaslı şairin cönk’ünde, Çamlıca ve Kısıklı’ya dair manilerin de yer aldığı belirtiliyor.

Kaya, tebliğinde özetle şu bilgileri veriyor:

Çamlıca tepeleri arasına teleferik kurulacakmış!..

22 Aralık 1964 tarihli Milliyet gazetesinde “Çamlıca tepeleri arasında teleferik” başlığıyla yayınlanan haberde, şu ifadeler yer alıyor:

“Çamlıca tepesinde belediyenin yapacağı turistik tesislerin projeleri hazırlanmaktadır. 1965 programına alınan Çamlıca tepesinde otel, motel, gazino, oyun ve eğlence yerleri yapılacaktır. Gelecek yıllarda da Küçük Çamlıca tepesinde turistik tesisler yapılacak. Çamlıca ve Küçük Çamlıca tepeleri arasında teleferik hattı kurulacaktır.”

Çamlıca Mezarlığı’na yeni bir çeşme yapılıyor

Eski adı Çakaldağı Mezarlığı olan Çamlıca Mezarlığı’na yeni bir çeşme yapılıyor.

Çeşmenin kitabesinde “Ahmet-Fahriye İskitoğlu Hayratıdır. Ruhlarına Fatiha. Yapılış: Mayıs 2012” ifadesi yer alıyor.

10 Mayıs 2012 Perşembe

İvaz Fakih Türbesi

Çamlıca Korusu’nun ilk sahibi İvaz Fakih miydi?

Kısıklı Mahallesi sınırları içerisindeki Büyük Çamlıca Safa Tepesi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri’nin içerisinde, etrafı yeşile boyalı demir parmaklıklı küçük bir ‘açık türbe’ görürsünüz.

Asıl kabir taşı günümüze ulaşamamış olan bu türbenin üzerindeki Latin harfli kitabede, 1944 ve 1957 yıllarında tamir edildiği kayıtlıdır.

Üsküdar Belediyesi’nin web sitesinde, eskiden tamamen çam ağaçlarıyla kaplı olan bu çam korusunun 1882 tarihinde sahibi tarafından 250 Kuruşa Üsküdar oduncularına satıldığı, tepenin zirvesinde buranın ilk sahibi İvaz Fakih’in kabri olduğu belirtiliyor.

Çamlıca seyir terası büyük ilgi görüyor

Yapımına geçen yıl Kasım ayında başlanan Büyük Çamlıca Seyir Terasları, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Muhteşem Boğaz manzarasının derin boşluğuna uzanırcasına keyifli bir seyir imkânı sunan bu küçük şirin balkonlar, özellikle boğaz manzarası fotoğrafı çekmek ve bu manzara önünde fotoğraf çektirmek isteyen ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

(Fotoğrafı büyük olarak görmek için üzerine tıklayınız.)

Kısıklı Çeşmesi restore edilecek

Kısıklı Meydanı’ndaki Abdullah Ağa Camisinin hemen yanında, ana cadde tarafında yer alan ve Sultan 3. Murad’ın Bostancıbaşı tarafından yaptırılmış olan tarihî çeşme, restore edilecek.

Bazı kaynaklarda çeşmenin, Çelebi Sultan Mehmet’in şeyhi İvaz Fakih tarafından 15. Yüzyılda yaptırıldığı kaydediliyor.

Çeşme, en son 1914 tarihinde yenilenmişti. Çeşmenin, geometrik kabartmaların süslediği bir çerçeve içinde Hattat Ömer Vasfi tarafından sülüs hattıyla yazılmış bir kitabesi bulunuyor.

Bir şehrin kültür anatomisi:
Üsküdarlı Meşhurlar Ansiklopedisi

Üsküdar Belediyesi, Mehmet Âkif Ersoy’dan, Münevver Ayaşlı’ya, Ahmet Yüksel Özemre’den Cemil Meriç’e, Necip Fazıl’dan Adile Naşit’e kadar tarih ve kültür şehri Üsküdar’a emeği geçmiş 400 kişiyi yeni nesillerin bilgisine sunmak amacıyla, “Üsküdarlı Meşhurlar Ansiklopedisi” hazırladı.

9 Mayıs 2012 Çarşamba

Çamlıca Mezarlığı önündeki kaldırımlar yenileniyor

Alemdağ Caddesi üzerinde bulunan ve Eski adı Çakaldağı Mezarlığı olan Çamlıca Mezarlığı’nın önündeki kaldırımlar yenileniyor.

Çamlıca Mezarlığı’nın giriş kapısı ve güvenlik kulübesi 2008 yılında yenilenmişti.

3 Mayıs 2012 Perşembe

Kurufasulyeciler Kısıklı’ya!

Kısıklı Mahallesi, taş fırında kurufasulye tiryakilerinin de uğrak yeri durumunda. Kısıklı’da kurufasulyesiyle öne çıkan 2 işletme bulunuyor.

Bunlardan birisi, Kısıklı Meydanı’nda yeni çehresiyle kendisini hemen fark ettiren “Tarihî Kısıklı Fasulyecisi”.

Diğeri de, Kısıklı Meydanı’ndan Büyük Çamlıca’ya çıkan “Turistik Çamlıca Caddesi”nin sonuna doğru, Erdil Koleji’nin yanında bulunan “Çömlek”. Çömlek, düğün, nişan, toplantı gibi programlar için de hizmet veriyor.

Köşkler ve cami, Mayıs’ın ortasında açılacak

Restorasyonu yapılan Küçük Çamlıca Köşkleri ile yeni inşa edilen caminin, Mayıs ayının ortalarında hizmete açılması planlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, çalışmaların hızlandırılması için talimat verdiği öğrenildi.

Köşklerdeki restorasyon çalışmasının tamamlandığı, peyzaj düzenlemesinin kısa sürede tamamlanacağı, inşası tamamlanan caminin son cemaat yeri ile şadırvanının da tamamlanmak üzere olduğu belirtiliyor.

25 Nisan 2012 Çarşamba

Millet Parkı, bahar akşamlarında bambaşka

Kısıklı Meydanı’ndan Altunizade’ye inerken, Metrobüs duraklarına giden uzun üst geçitlerin önünde, hayli işlek iki caddenin ortasında yeşil bir alan görürsünüz.

Dışarıdan bakıldığında, uygunsuz bir yere kurulmuş küçük bir park gibi gözüken bu yeşil alana bir akşam vakti hava karardıktan sonra girip, kısa da olsa bir gezinti yapın.

Yürüyüş yollarıyla, çardaklarıyla, göletleri ve köprüleriyle, çocuk parkıyla, açık alan spor aletleriyle, erguvan ağaçlarıyla Millet Parkı’nda büyüleyici bahar akşamları sizi bekliyor…