30 Mayıs 2012 Çarşamba

Yabancı kelimelerin istilası resmileşti

Türkçe’nin muhafaza edilmesi hususundaki hassasiyetin terk edilmesi sonucu Batı dillerindeki kelimelerin kullanımının yaygınlaşması endişe verici boyutlara ulaştı.

Kısıklı Meydanı’nda daha önce bir köftecinin bulunduğu küçük yapı, bir süreden beri belediye hizmet binası olarak hizmet veriyor. Hizmet binasına verilen isim ise, Batı dillerinin Türkçe’yi istilasının artık resmîleştiğinin bir göstergesi oldu. Belediye, hizmet binasına “Süper Hizmet Masası” adını verdi.

Günümüzde yerli yersiz pek çok yerde üstelik çoğu kez yanlış kullanılan “süper” kelimesi yerine, cümlede kast edilen anlama göre “harika”, “harikulade”, “fevkalade”, “muhteşem” gibi kelimeler kullanılırdı.

Gençler arasında oldukça yaygın olarak kullanılan süper kelimesi, “harika”, “harikulade”, “fevkalade”, “muhteşem” kelimelerinin yerine kullanıldığı gibi, kimi zaman “çok hızlı”, “çok güçlü”, “çok güzel”, “çok yakışıklı”, “çok başarılı” gibi anlamlarda da kullanılıyor. Gündelik konuşma ve yazışmalarda kullanılan “Süper” kelimesinin, yukarıdaki anlamlardan hangisinin yerine kullanıldığı tam olarak belirgin olmadığı için, sayısız ifade bozuklukları ortaya çıkıyor.

“süper” kelimesi hakkında Türk Dil Kurumu’nun web sitesinde şu bilgi yer alıyor:

sıfat (sü’per) Fransızca super

1. Sıfat. Nitelik, nicelik ve derece bakımından üstün olan.
2. Belli bir normun üstünde olan.

Hiç yorum yok: