Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çamlıca’ya büyük bir cami yapılacağına dair haberlerin hatırlatılması üzerine, bu konuda bir projenin olmadığını söyledi.
İsim vermeden, Zaman gazetesi yazarı Ahmet Turan Alkan’ın “Başbakan’ı severim; Çamlıca’yı daha çok severim” başlıklı yazısına işaret eden Bakan Günay, şöyle konuştu:
“Mütedeyyin çevrelerin dikkatle takip ettiği yayın organlarında da Çamlıca’ya cami yapılmasına karşı olan görüşlerin dile getirildiğini ifade eden Günay, “Cami, insanların toplandığı bir yerdir. İnsanların zorla taşınacağı ya da özel biçimde taşınacağı bir yer, cami ihtiyacı olan bir yer değildir. Cami, cemaatin, cumhurun, ahalinin cem olduğu, toplandığı, bir çatı altında buluştuğu yerdir ki, insanın ihtiyacından doğar. Cami cemaatini toplamaz, cemaatin olduğu yerde cami yapılır.”
Bize böyle bir proje gelmedi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye Sineması Kanunu çalıştayı için geldiği Kadir Has Üniversitesi Cibali Yerleşkesi’nde basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Çamlıca’ya büyük bir cami yapılacağına dair haberlerin hatırlatılması üzerine, bu konuda bir projenin olmadığını söyledi.
Günay, “Çamlıca’ya cami yapılmasına ilişkin bir fikir söylendi ama ortada bir proje olmadığını herkes ittifakla söylüyor. Ne belediyeye ne bizim kurullarımıza gelmiş bir düşünce yok” dedi.
İstanbul’un tarihî camilerine ilişkin yapılacak çok şey olduğunu söyleyen Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çok sevindiğim bir olaydır, Selimiye Camisi ve külliyesini dünya mirası listesine aldırmayı başardık. 1985’te de İstanbul tarihî yarımadası listeye girmişti. Fatih Camisi çevresinde bir restorasyon yapıldı, İstanbul’a güzel bir armağandır. Sayın Başbakan da katıldı, ben de oradaydım, bir açılış yaptık. Onun çevresinde yapacağımız nice iş var. Süleymaniye Camisi’nin çevresi bence ne İstanbul’a, ne Süleymaniye’ye, ne Mimar Sinan’ın hatırasına, ne muhafazakâr, ne modern, ne derseniz deyin, bir yönetim anlayışına yakışmıyor.
Çevrede inanılmaz bir eskimişlik var. Yeni camiler yapmayı saygıyla karşılıyorum elbette. İhtiyaç olan yerlerde elbette bunları yaparız. Örneğin Ataköy’de çok güzel bir örnek geliştiriliyor ama tarihî camilerin etrafının, İstanbul’daki güzel camilerimizin, medreselerimizin, külliyelerimizin etrafının açılması, temizlenmesi, tarihsel dokusuna uygun ve bir hale getirilmesi bence öncelik taşıyor.”
Mütedeyyin çevrelerin dikkatle takip ettiği yayın organlarında da Çamlıca’ya cami yapılmasına karşı olan görüşlerin dile getirildiğini ifade eden Günay, “Cami, insanların toplandığı bir yerdir. İnsanların zorla taşınacağı ya da özel biçimde taşınacağı bir yer, cami ihtiyacı olan bir yer değildir. Cami, cemaatin, cumhurun, ahalinin cem olduğu, toplandığı, bir çatı altında buluştuğu yerdir ki, insanın ihtiyacından doğar. Cami cemaatini toplamaz, cemaatin olduğu yerde cami yapılır” diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder