10 Mayıs 2012 Perşembe

Bir şehrin kültür anatomisi:
Üsküdarlı Meşhurlar Ansiklopedisi

Üsküdar Belediyesi, Mehmet Âkif Ersoy’dan, Münevver Ayaşlı’ya, Ahmet Yüksel Özemre’den Cemil Meriç’e, Necip Fazıl’dan Adile Naşit’e kadar tarih ve kültür şehri Üsküdar’a emeği geçmiş 400 kişiyi yeni nesillerin bilgisine sunmak amacıyla, “Üsküdarlı Meşhurlar Ansiklopedisi” hazırladı.

Alanında ilk

“Üsküdarlı Meşhurlar Ansiklopedisi”nin, bugüne kadar bu alanda yapılmış en kapsamlı çalışma olduğu belirtiliyor.

Üsküdar Belediyesi tarafından verilen bilgiye göre, konusunda uzman akademisyenlerin geniş çaptaki araştırmalarından faydalanılarak bir yılı aşkın bir sürede hazırlanan ansiklopedi, hem bilimsel, hem de kültürel bir kaynak olma özelliği taşıyor. Bu kitabı diğer ansiklopedilerden ayıran nokta ise Üsküdar’ın, anlatılan şahsiyetlerin hayatlarında önemli bir yere sahip olması.

Üsküdarlı Meşhurlar Ansiklopedisi, aynı zamanda bir ahde vefa çalışması özelliği gösterirken, tarihî şahsiyetleri yad etme, Üsküdar’ın daimî sakinlerini hatırlama ve hatırlatma projesi olarak da dikkat çekiyor.

Üsküdarlı olmanın, Üsküdar’da doğmak, bu şehirle beraber anılmak, sonradan Üsküdar’a gelip yerleşmek, belli bir süre burada yaşamak, Üsküdar hakkında önemli bir eser bırakmak ve Üsküdar’da medfun olmak anlamına geldiğinin belirtildiği kitap, okurları bu tarihî şehrin meşhurlarıyla buluşmaya davet ediyor.

Ansiklopedi, adeta Üsküdar’ın tarihî sokakları niteliğinde... Eserde, tasavvuf ehlinden, sanat ve bilim dünyasına, edebiyattan mimariye mümtaz şahsiyetler yer alıyor.

Bunların yanı sıra daha birçok alanda tarihe iz bırakmış kişilerin, hiçbir ötekileştirme yapılmadan, dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin hayat hikâyelerinin anlatıldığı kitapta, şehrin kültürel harmonisi bir kez daha gün yüzüne çıkarılıyor.

Hiç yorum yok: