23 Mayıs 2012 Çarşamba

Define çukuru özensizce kapatılınca böyle oldu

Yılbaşı gecesi 3 kişinin, Namazgâh taşının altında olduğuna inandıkları defineyi bulmak için gizlice kazdıkları çukurun ağzında, belediye tarafından özensizce doldurulduğu için, yağan yağmurların etkisiyle çöküntü meydana geldi.

Tarihî Namazgâh arsasındaki bu görüntü, mahalle sakinlerini ve tarihî kültür varlıklarının korunması konusunda hassasiyet sahibi vatandaşları rahatsız ediyor. Vatandaşlar, belediyenin bu çöküntüyü düzeltmesini istiyorlar.

Olay nasıl olmuştu?

Yılbaşı gecesi, soranlara kendilerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi görevlileri olarak tanıtan 3 kişi, belediye adına çalışma yapacaklarını söyleyerek, tarihî Nafiz Paşa Konağı’nın önündeki Namazgâh arsasının kıble taşının yanına, soyunma kabini olarak kullanacaklarını ileri sürerek büyük bir konteynır yerleştirdiler. 3 kafadar, halkı belediye görevlileri olduklarına ikna etmek için ayrıca konteynırın yanına, üzerinde “Asfaltlama çalışması Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır” yazısı bulunan bir tabela diktiler.

3 kafadarın foyaları, günler sonra işleri bittikten sonra halatlarla bağlayıp vinçle kaldırdıkları konteynırın yere düşmesi sonucu ortaya çıktı.

Konteynırın altında bir insanın sığabileceği kadar büyük bir delik vardı. Tarihî konağın güvenlik görevlisi, durumdan şüphelenerek polise ihbarda bulundu. Olay yerinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın evine yaklaşık 800 metre mesafede bulunması, suikast ihtimalini de gündeme getirince, polis alarma geçti.

Güvenlik kameralarının görüntülerini inceleyen polis ekipleri, 46 yaşındaki A.G., 36 yaşındaki N.G. ve 31 yaşındaki İ.H. isimli zanlıları kısa sürede yakaladı. Zanlıların sorguları sonucunda, define arayan 3 kafadarın, konteynırın tabanına açtıkları deliği kullanarak, Namazgâh taşının yanında gizlice 2 metre derinliğinde çukur kazdıkları, çukurdan çıkardıkları toprağı da konteynırın içine doldurdukları öğrenildi.

Emniyetteki ifadelerinin ardından Üsküdar Adliyesi’ne sevk edilen şüpheliler, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.

Nafiz Paşa Namazgâhı

Üsküdar Kısıklı Caddesi Neşet Bey Sokağı’ndaki tarihî Nafiz Paşa Konağı’nın önünde yer alan ve 2. Abdülhamid’in Saray Doktoru Nafiz Paşa tarafından 1900 yılında vakfedilen Namazgâh arsası, günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait durumda.

Restore edilen konağın çevre düzenleme çalışmasıyla birlikte kıble taşı da açığa çıkartılmıştı. Kıble taşının Eski Kısıklı Caddesi’ne bakan tarafına konulan plaketin üzerinde “Nafiz Paşa Namazgâhı’nın Özgün Kıble Taşı / Hicrî 1305 / Miladî 1888” ifadesi yer alıyor.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayın site yöneticisi,
duyarlılığınızdan dolayı teşekkür ederim. Gerçekten Üsküdar'a bu görüntü hiç yakışmadı. Umarım en kısa zamanda yetkililer gerekli hassasiyeti gösterip eski görüntüsüne tekrar döndürürler.
Teşekkürler.