Tarihî Okçular Tekkesi, 29 Mayıs'ta hizmete açılıyor |
Tarihî Okçular Tekkesi,
uluslar arası okçuluk külliyesi olarak hizmete açılıyor
uluslar arası okçuluk külliyesi olarak hizmete açılıyor
Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’u fethettikten sonra bir vakıf kurarak eğitim görmeleri ve talim yapmaları için okçulara tahsis ettiği, oğlu 2. Bayezid’in de “Okçular Tekkesi”ni ilâve ettirdiği, bundan dolayı da günümüze kadar “Okmeydanı” diye anılan semtteki Okçular Tekkesi, yüzyıllar sonra, kuruluş amacına hizmet etmek üzere uluslar arası okçuluk müsabakalarının yapılacağı bir spor külliyesi olarak yeniden hizmete açılıyor.
İstanbul’un fethinin 560’ıncı yıldönümü olan 29 Mayıs 2013 Çarşamba günü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katılacakları bir törenle hizmete açılacak olan ve 18 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen tarihî Okçular Tekkesi külliyesinde şu birimler yer alıyor:
Tarihî Okçular Tekkesi |
Uluslararası ölçülerde 480 koltuk tribünlü olimpik yarış sahası, sporcu soyunma ve dinlenme odaları, delegasyon ve hakem ofisleri, fitness salonu, kapalı alan ok atış sahası, ok ve yay imalat atölyesi, idarî ofisler, VİP, toplantı ve konferans salonları, şadırvan, hünkâr köşkleri, kütüphane, arşiv, müze, Belnet internet merkezi, mescit ve 350 araçlık otopark.
Fatih Sultan Mehmed Han, fetihten önceki son Cuma namazını bu alanda kıldırmıştı.
Nasıl yapıldı?
Nasıl yapıldı?
İstanbul’un tarihindeki ilk spor kulüplerinden birisi olan Okçular Tekkesi, tarih içerisinde defalarca yanmış, yıkılmış, tamir edilerek yeniden yapılmış; 1896 yılındaki büyük depremde çok büyük ölçüde yıkılmış, 1950 yılından sonraki plansız şehirleşme sebebiyle de ortadan kalkmıştı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Beyoğlu Belediyesi, tarihî Okçular Tekkesi’nin aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmesi için 2007 yılından itibaren çalışmalara başladı. Mimar Dr. Sinan Genim’in başında olduğu uzman bir ekip, eski minyatür ve gravürlerden faydalanarak, tarihî Okçular Tekkesi’ni yeniden projelendirdi.
KİPTAŞ tarafından yeniden inşa edilen tesisler, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin müşterek protokolü ile, yeni kurulan Okmeydanı Spor ve Eğitim Vakfı’na devredildi.
Başkan Kadir Topbaş da ok attı |
21 Şubat 2013 tarihinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katıldığı ilk ok atışı töreni düzenlendi. Kur’ân-ı Kerîm tilaveti ve edilen duaların ardından, İstanbul ve Anadolu’dan gelen geleneksel okçuluk meraklıları ok atışları gerçekleştirdiler. 22 Şubat 2013 Cuma günü de, Fatih Sultan Mehmed’in, fetihten önceki son Cuma namazını kıldırdığı bu alanda Cuma namazı eda edildi.
Pek çok ünlü okçu yetiştirmişti
Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethetmesinin hemen akabinde, fetihte önemli başarıları olan okçular bölüğü için Okmeydanı semtinde oluşturduğu alanda, II. Bayezid, Okçular Tekkesi’ni kurmuştur. Okmeydanı Okçular Tekkesi, 6 asır boyunca Tozkoparan İskender, Bursalı Şüca, Miralem Ahmet Ağa, Deve Kemal, Lenduha Cafer, Çullu Ferruh, Solak Bali, Berbat Mehmet, Kemhacı Hayrettin, Amasyalı Şüca, Hindi Yakup ve Üsküdarlı Binyüzcü Hafız Efendi gibi meşhur okçular yetişmiştir.
Okmeydanı Tekkesi, her yıl Hıdrellez günü olan 6 Mayıs’ta açılır ve burada altı ay boyunca Pazartesi ve Perşembe günleri ok talimi yapılırdı. Ok taliminin yanı sıra, sırıkla hendek atlama, kılıç müsabakaları, cirit, tomak, matrak gibi oyunlar da bu alanda oynanırdı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder